Proste przepisy z nasionami chia

Nasiona chia zagościły już na dobre w polskich domach i stale wykorzystuje się je, najczęściej jako dodatek do dania śniadaniowego. Niektórym jednak zdążyło znudzić się ciągłe wsypywanie nasionek do jogurtu czy koktajlu i szukają nowych opcji użycia w kuchni tego wspaniałego i dobrze działającego na zdrowie produktu. Jeśli jesteś ciekawy inspirujących przepisów, czytaj dalej!

Dodatek nie tylko do śniadań

Oprócz dodawania do porannej owsianki warto pomyśleć także o spożywanych później posiłkach. Posypać nasionami można sałatę, wzbogacić nimi sos winegret, a także użyć ich do wypieku domowego chleba. Szczególnie ciekawą możliwością jest dodanie do takiego wypieku również innych ziaren i nasion, tak że otrzymany produkt będzie bombą witaminową.

Kokosowa przekąska

Składniki:

– 100 gramów masła;

– pół szklanki cukru;

– szklanka mąki;

– szklanka wiórków kokosowych;

– łyżka nasion chia;

– sól.

Pierwszym krokiem jest utarcie masła z cukrem na puszystą masę. Później wystarczy dodać mąkę, szczyptę soli i wymieszać. Później dodaje się wiórki oraz nasiona chia i ponownie dokładnie miesza całość.  Po uformowaniu kuleczek wstawia się je do piekarnika nagrzanego do 175 stopni Celsjusza na około 10 minut. Gotowy produkt można obtoczyć w wiórkach kokosowych lub cukrze pudrze według uznania, choć same też smakują wyśmienicie.

Zaskakujący pudding

Pudding stworzony dzięki chia to prawdziwa magia! Wszystko, co trzeba zrobić, to zalać nasiona mlekiem, dodać np. cynamon wedle uznania, a następnie wstawić na kilka godzin do lodówki. Warto pozwolić nasionom działać przez całą noc i dopiero rano skosztować gotowego i świetnie schłodzonego puddingu. Jest to orzeźwiająca opcja, która dobrze sprawdzi się zwłaszcza w ciepłe, letnie dni. Co więcej, można użyć zwykłego krowiego mleka, ale też dowolnego roślinnego, więc to świetny przepis dla wegan.

Muffiny chia

Składniki:

– szklanka mąki;

– pół łyżeczki sody;

– 2 łyżki chia;

– ekstrakt waniliowy (można pominąć);

– szklanka mleka;

– pół szklanki cukru;

– ¼ szklanki oleju;

– cynamon mielony (do smaku);

– szczypta soli.

W misce należy połączyć suche składniki i pomieszać je, a następnie dolać olej oraz mleko i wszystko dokładnie mieszać, aby uzyskać gładką konsystencję. Trzeba upewnić się, że nie ma ona grudek. Masę wlać należy do foremek i piec przez 20 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Przepisy z chia przedstawione powyżej są wyśmienite i oryginalne, a przy tym proste w wykonaniu, przez co spodobają się wszystkim spragnionym nowości w kuchni. Spróbuj ich wszystkich i wybierz swój ulubiony! Może któryś na stałe zagości w Twoim jadłospisie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *